Styrketræning – noget for alle!

Der findes en myte om at mænd og kvinder ikke kan træne på den samme måde. At mænd skal løfte tunge vægter og kvinder skal gå på yoga eller spinning. Mange kvinder er bange for at styrketræne fordi de ikke vil få store muskler og se ud som mænd. Og det kan man jo godt forstå, men det er en helt unødvendig rædsel. Så længe du holder dig fra bodybuildingens verden så er ikke engang de mest veltrænede kvinder særligt store og muskuløse. Det grunder sig i genetiske forskelle mellem hvordan mænd og kvinder bygger muskler. En kvinde kan ikke få lige så store muskler som mænd, uanset hvor tungt hun løfter. En muskuløs kvinde ses desuden ikke som stor eller grov, men som smuk og med kvindelige former af næsten alle. Du kan altså ikke blive stor og muskuløs ved en fejltagelse.

Woman lifting weight

Mange kvinder (og mænd) træner for at tabe sig. Og de fleste gør det ved at kun træne kondition (løbning, spinning, etc.) og at spise færre kalorier. Og det virker, men kun så længe du holder gang i træningen. Lige så snart du holder op med at træne vil du begynde at gå op i vægt igen. Og grunden til det er at konditionstræning ikke bygger muskler. Muskler forbrænder fett, også når de ikke bliver brugt. Så ju større og stærkere muskler du har, jo mere fedt vil du forbrænde, og effekten vil holde sig også når du ikke træner.

Så hvis du er kvinde og ikke styrketræner, prøv det! Og gør det ordentligt. Book en tid med en personlig træner der kan vise dig tekniken i markløft, bænkpress og knæbøj og kan hjælpe dig at lægge et træningsprogram op. Hvis du vil blive stærkere skal du træne med tunge vægter og få repetitioner. Mange kvinder (og igen, mænd) træner med for lette vægte og for mange repetitioner.

En anden ’hemmelighed’ med styrketræning er at det bliver nemmere, sikrere og sjovere hvis man fører bog over hvad man løfter. Køb dig en billig notesbog og læg i sportstasken. Skriv hvilket løft, hvor meget du løfter og hvor mange repetitioner. Det er en god måde at ikke løfte for meget, og blive skadet, eller for lidt, og standse i udviklingen. Det gør også at du efter en tid kan se tilbage og se hvor meget stærkere du er blevet i den periode du har trænet. Og jeg lover, du vil føle dig stærk og stolt når du efter et års træning ser tilbage på hvad du kunne løfte i begyndelsen og hvad du kan løfte nu!

Styrketræning er heller ikke kun for unge mennesker. Studier har vist at ældre får det bedre af at styrketræne. Der findes en styrketræningsgruppe der udelukkende er for personer over 90 år! Så du kan aldrig blive for gammel for at begynde med styrketræning. For det gode med styrketræning er at det kan anpasses til alle aldre og niveauer og så øges gradvis i takt med at du bliver stærkere og mere eksplosiv. Men det er vigtigt at huske at det stadig skal være tungt og hårdt, at anpasse niveauet betyder ikke at det skal være let!

Du kan selvfølgelig kombinere styrketræning med andre sporter. Elsker du at cykle? Godt, fortsæt med det, og tilføj styrketræningen en gang i ugen. Du vil hurtigt føle at cyklingen går lettere i takt med at du bliver stærkere.

Og til sidst, men ikke mindst, sørg for at vælge et gym med et ordentligt udvalg af vægtstænger, håndvægter og vægtskiver og dygtige trænere. Tag gerne en ven med ned til gymmet, det er meget sjovere at styrketræne når man er to. Man kan hjælpe hinanden med teknik, løft, sludre lidt og bare hygge sig. Så uanset hvis du er mand eller kvinde, ung eller gammel, tag mod til dig og prøv styrketræning!

Udgivet i Fitness, Helse og sundhed, Sport | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Brudekjoler 2013 – Leila Hafzi

Skal du gifte dig og er på jagt efter den perfekte brudekjolen? Hvis du kan lide romantiske eller nostalgiske brudekjoler, bør du virkelig kigge nærmere på kollektionen fra den norske designer Leila Hafzi!

Leila Hafzi

Oslo Fashion Week i fredags viste hun frem de lækre kjoler i kollektionen Mayalu (som betyder “min elskede” på nepalsk), til tonerne af klassisk musik.

“Mayalu” blev lanceret i Milano juni 2012, og til denne kollektion har Leila Hafzi hentet inspiraton fra Nepal og bønneflag, som hænger over hustage i Kathmandu. Slidt af vind og sol, blir de skarpe kanter bløde og grove – en teknik der genskabes i detaljer af ujevnt klippet silke. Som med alle Royaye Sefid-kollektioner, er kjolerne tilgængelige i et bredt spektrum af farver.

Leila Hafzi har et stærkt fokus på etik og bærekraftige materialer. Siden 1997 har hun arbejdet med miljøvenlige materialer og etisk produktion,  hovedsagelig  i Nepal.

Udgivet i Helse & Skønhed, Livsstil, Mode, Nyheder | Skriv en kommentar

Fastelavnstider!

I løbet af de næste otte dage er der to ting der skal fejres! Først er det fastelavn den 10 februar og så fire dage senere er det Valentinsdag. Har du planlagt hvordan du skal fejre de højtidelige dage? Fastelavnsboller er jo i hvert fald et must, så her kommer en god opskrift på fastelavsboller!

semlor

Her er en god bolleoppskrift: (Ca 16 boller)
600 g hvedemel
100 g smør
1 dl sukker
½ tsk kardemomme
3½ dl mælk
50 g gær

Fyld:
3 dl fløde
Lidt vaniljesukker

Flormelis til pynt

Sådan gør du
Bland alle tørre ingredienser i en skål eller køkkenmaskine. Smelt smøret, tilsæt mælken og varm indtil mælken er fingervarm. Tilsæt gæret. Hæl mælkeblandingen i dejen, og ælt godt.

For at få gode, saftige boller er det vigtig at dejen blir æltet godt. Jeg plejer at køre bolledejen i en køkkenmaskine i ca. 10 minutter, indtil den er smidig og løsner fra skålen. Vær ikke for ivrig med at tilsætte mel, for dejen blir mindre og mindre klistret, jo længere den æltes. Derefter skal den hæve og vile sig i 30-40 minutter.

Ælt dejen godt, og form bollerne. Sæt dem til at hæve et lunt sted, under et håndklæde. Når de har hævet i 40-50 minutter er det på tide at starte ovnen og pensle bollerne med æg, hvis du vil ha blanke fine boller. Bag dem midt i ovnen på 225 grader indtil de er gyldne, i alt fra 9-15 minutter, avhængig af ovnen og bollernes størrelse. Lad bollerne køle af på en rist.

Fløden piskes og afsmages med vaniljesukker.
Når bollerne har kølet af, kan de deles i to, fyldes med flødeskum, og pyntes med siktet flormelis på toppen. Nam!

Udgivet i mad og drikke | Skriv en kommentar

Kom igang med Crossfit!

Crossfit er en træningsform der er blevet meget populær de seneste år. Hvorfor er ikke helt let at svare på, men måske er vi blevet trætte af de klassike former for træning?

Hvad er Crossfit? Jo, Crossfit er såkaldt funktionel træning. Funktionel træning betyder at du udover styrke også træner og udvikler kroppens rørlighed, balance og koordination. Dette opnår du ved at gøre øvelser der aktiverer mange forskellige muskler samtidigt. Det er på dette punkt Crossfit og klassisk styrketræning skiller sig mest ad. Klassisk styrketræning fokuserer mere på at isolere enkelte muskelgrupper i hver øvelse, for at på den måde opbygge muskler. I Crossfit bliver der brugt mange frie vægter som kettlebells og vægtstænger. Maskiner bruges slet ikke.

Crossfit

Crossfit og funktionel træning bygger på at man skal udføre øvelser med naturlige rørelser. I hverdagen er det ikke ofte vi udfører aktiviteter der kun aktiverer en muskel ad gangen, oftest er flere muskler delagtige når vi udfører en rørelse. At træne Crossfit er utroligt effektivt og utroligt hårdt! En Crossfit-workout tar normalt ikke mere end 30 minutter. Øvelserne i Crossfit udføres mod klokken, så du f.eks. skal udføre så mange repetitioner du kan af en øvelse før tiden er ude, eller så du skal gøre et vist antal repetitioner af en øvelse så hurtigt du kan. Med dette træningsoplæg bliver træningen rigtigt hård og derfor er der ikke brug for så lange workouts. Ved at altid arbejde mod klokken er det let at se din udvikling og dine fremskridt.

En anden vigtig del af Crossfit er variation. Sørg for at variere dine øvesler, du vinder ikke noget på at falde ind i en rutine. Varier dine workouts med forskellig tid og forskellige øvelser. Prøv at holde pulsen oppe hele workouten, selvom det er tungt. Det er utrolig godt for hjertet. Med denne type af træning behøver du heller ikke at bruge så meget tid på træningen og det giver dig mere tid til andre ting.

Hvis du er interesseret af Crossfit foreslår vi at du undersøger hvor du kan finde dit nærmeste Crossfit-anlæg og tager kontakt med dem. Ved de fleste anlæg vil du få mulighed at prøve en Crossfit-workout gratis. Så prøv, det er måske lige noget for dig! Husk at købe lidt nyt træningstøj før du stikker af, det kan være en god motivator til at komme igang med træningen i det nye år!

Held og lykke!

Udgivet i Fitness, Helse og sundhed, Sport | Tagget , | Skriv en kommentar

Ønsk dig køkkenmaskiner tii jul!

Synes du ind imellem, at madlavningen sluger for meget tid i hverdagen? Har du overvejet om visse pligter i køkkenet ikke kunne klares mere effektivt? Og ville du elske at få mekanisk hjælp i køkkenet? Hvis du kan svare ja til dette, er det en fantastisk ide at sætte en køkkenmaskine på ønskesedlen i år.


Køkkenmaskiner kan være alt fra en stavblender, en almindelig blende, en grøntsagshakker eller måske en foodprocessor, og du skal selvfølgelig finde den maskine, du oftest har brug for under madlavningen.

Foodprocessoren


Hvis du er på jagt efter en køkkenmaskine, der kan hjælpe dig med at hakke det grønne til salater, varme retter, måske madpakker og meget mere, kan du købe en decideret hakkemaskine. Men his du kunne tænke dig en køkkenmaskine, der også kan saftpresse, skære, blende med mere, skal du gå efter en foodprocessor.

Du skifter bare de forskellife hjul eller skåle ovenpå selve motoren i maskinen, og så er du ellers klar til at bruge maskinen til den specifikke opgave, du har sat den overfor. Gertrud Sand havde fat i den lange ende, da hun ønskede sig en foodprocessor, for den er virkelig praktisk og tidsbesparende for dig, der har travlt i køkkenet.

Du kan lade det meste tilbehør gå i opvaskemaskinen, så den er også hurtig rengjort efter brug. Dog anbefales det, at du skyller knivene af manuelt, så du undgår rust.

Det er så moderne at blende

Hvad enten du er vild med hummus, smoothies eller hvad det ellers kan være af blendet mad eller drikkevarer, er en blender en rigtig god ven i køkkenet og den hører i høj grad hjemme i det moderne køkken, hvor det gerne må gå lidt stærkt det hele.

Stavblenderen er god til at lave hummus, oliventarpenade, romanesco og andre sammenrørte retter, hvor ingredienserne skal knuses godt. Det er dog vigtigt, at du blødgør ingrdienserne godt, før du bruger stavblenderen, da den kan brænde sammen, hvis den udsættes for for meget pres.

Den store blender er eminent til smoothies, marinader, babymos og andet. Det går stærkt, så det er med at holde låget på, og igen kan alt undtagen knive gå i opvaskemaskinen.

Røremaskine til dig, der elsker at bage


Hvis du er vild med at bage dit eget brød, skal du helt klart have en røremaskine i julegave. Du hælder bare ingredienserne op i skålen og trykker på knappen, og så sørger maskinen for, at dejen bliver ordentligt gennemæltet. Igen kan du udskifte de forskellige røreinstrumenter alt afhængig af, hvad du rører sammen, så æltningen bliver så effektiv som muligt.

Vaffeljern, elpisker og toaster

Når det er søndag, og regnen eller sneen basker mod ruden, er der ikke noget mere hyggeligt end at lave vafler. Til det skal du bruge et vaffeljern, der fås i mange forskellige størrelser og modeller. Du kan få hjerteformet vafler, og med en klat vanilleis ovenpå, smager de, så fuglene synger.

Elpiskeren er også uundværlig, når skal bages en kage, røres frikadellefars eller hvad det ellers kan være. Det kan betale sig at ønske sig en rigtig god elpisker, da den holder meget længere end de billigste, man finder på markedet.

Og så er der toasteren eller toastmaskinen. To skiver toastbrød, en skive ost, en skive skinke, et par løgringe, to skiver tomat, lidt ketchup på det ene stykke brød, lidt sennep på det andet og lidt oregano til sidst. Ind i toastmaskinen med den lille sandwich, og så har du to minutter efter den bedste toast, du kan tænke dig.

Køkkenmaskiner er til hele familiens glæde. Skriv dem på ønskesedlen. Måske er du heldig, at julemanden også tænker på dig i år…

 

 

 

Udgivet i Gør-det-selv, Helse og sundhed, Hus & Have, mad og drikke, Nyheder | Tagget , | Skriv en kommentar

LEGO til jul!

Børn over hele verden har LEGO på deres ønskesedler til jul, og det er ikke uden grund. Ud over de klassiske LEGO bokse med basis LEGO klodserne, kan du få alverdens forskellige serier. Her er nogle eksempler på nogle af LEGOs mest populære serier i de senere år.

LEGO Star Wars

Tag med i det ydre rum til stjernekrigen over dem alle. Du kan bygge de uhyggeligste rumuhyrer og være selveste Luke Skywalker, der kæmper mod Darth Vader.

LEGO Harry Potter

Træd ind i magiens verden med LEGOs udgave af Harry Potter. Byg selveste Hogsvarts, hvor Potter tager sin troldmandsuddannelse, og du kan kæmpe mod drager og forberede dig på det store slag mod Voldemort, som er uundgåeligt.

LEGO Lord of The Rings

Tag med Frodo og de andre hobbitter ud på den lange rejse mod det ondes land. Der er mange farer, der lurer på vejen, og hvis du mister ringen, er alt fortabt. Du kan også bygge et kæmpe fort, så du er godt forberedt, når orkerne angriber. Er du klar til kampen mod mørkets væsener?

LEGO Pirates of the Caribbean

Det er tid at tage på havet og kæmpe mod pirater og finde verdens største skat. Byg dit eget kæmpe piratskib med dødningehoveder langs siderne og tre master. Kæmp mod havfruerne og hajerne og pas på de onde pirater, der vil gøre alt for at komme dig til livs.

LEGO Technic

Elsker du at rode med teknik, og er der en tekniker gemt i dig? Så er LEGO Technic serien bestemt noget for dig. Du kan bygge dine egne maskiner, der kan køre og alting. Kreativiteten gives fuld skrue, og der er uanede muligheder for dig, der har teknisk snilde. Denne serie henvender sig primært til lidt større børn.

LEGO Dublo

Til de yngste er LEGO Dublo lige sagen. Klodserne er større og blødere end de almindelige LEGO klodser, og du kan bygge alt fra huse til bondegårde, byer, have di egen zoologiske have og meget mere. Serierne er også mange fra Dublo.

Er det LEGO, der skal gemme sig under træet hos jer til jul? Vi håber, du får glædet børnene til den store guldmedalje i år!

Udgivet i Hus & Have, Jul, Legetøj, Nyheder | Tagget , | Skriv en kommentar

Julegavetips til børnene

Julen er som bekendt børnenes fest, og det er som om, at Julemanden og alle hans hjælpere bliver mere og mere gavmilde år for år, for gaverne til de små synes at vokse både i kvantitet og kvalitet. Da vores børn også godt kan være lidt forkælede, kan det faktisk være svært at finde på nogle gode ideer til julegaverne, som de ikke allerede har. Hvad enten det er til dine egne børn, nogle børn i familien eller måske nogle af dine venners børn, findes der masser af fantastiske gaveideer, der vil være med til at glæde de små og gøre julen uforglemmelig for dem.

Du kan selvfølgelig altid give børnene praktiske gaver som fx tøj til vinteren, men der er bare det der med de bløde pakker, at de har en tendens til ikke at glæde barnet lige så meget. Denne guide kan inspirere dig til at finde gaven, der får ungerne til at juble henrykt. Samtidig har vi fundet nogle gaveideer, der er med til at udvikle barnets fantasi og kreativitet, da det som bekendt er via leg, barnet lærer rigtig mange færdigheder de første år af hans/hendes liv.

Adventskalenderen

Ventetiden virker ikke helt så lang og meget mere spændende og hyggelig, hvis man giver adventsgaver op til jul. Nogle vælger at lave kalenderen selv og købe små gaver, som de selv pakker ind og hænger på kalenderen. De små gaver indeholder alt fra legetøjsbiler og figurer til slik og klistermærker. Du kan også købe en LEGO pakke og fordele klodserne på flere forskellige dage, så det alt i alt ikke bliver alt for dyrt. Du kan evt. give dem pakkerne, som de er inddelt i de små plasticposer og give dem instruktionsbogen den første dag, så de ved, hvornår de kan samle hvad. Det vil sige, at LEGO´et er færdigsamlet den 24., og så har man også masser at give sig til i dagene op til. LEGO selv har allerede tænkt dette som en mulighed, og for 200 kroner kan du købe en kalenderpakke. Andre producenter laver også disse såkaldte færdiglavede kalendere, og de er egnet til forskellige alderstrin med forskellige temaer. Her er bare nogle af dem: Playmobil, Hello Kitty.

(En julekalender fra Playmobil)

Til de små prinsesser

Monster High figurer står på mange pigers ønskesedler i år. Dukkerne hedder blandt andet Venus, Rochelle eller Robecca, og de er klare favoritter blandt tøserne i øjeblikket.

(Monster High dukkerne)

LEGO Friends serien findes også i en serie specielt fremstillet til piger. LEGO figurerne hedder Mia, Olivia, Emma, Andrea og Stephanie og er 5 venner, der bor og arbejder i Heartlake City. Din datter vil helt sikkert elske dem. Man kan bygge alverdens ting til dem og kun fantasien sætter grænser for, hvilke historier der finder sted i pigernes by.

(LEGO Friends)

For omsorgsfulde piger, der kan lide at lege sygeplejerske, er dukken Cicciobello perfekt. Dukken kan græde, sove, drikke og skal have omsorg fra en sød dukkemor, når den er syg.

Hvis du har en lille pige, der er glad for dyr, kan du købe en legetøjskat, der kan sige mijauv, og som spinder, når du klapper den. Du kan også få en hund, der bliver glad, når du nærmer dig den. Furreal har de sødeste tøjdyr, der nærmest opfører sig som rigtige kæledyr, og som er et fint alternativ til et rigtigt dyr, hvis dit barn godt kunne tænke sig sådan et, men svaret har været nej.

(Furreal Hund)

Eller hvad med et dukkehus? Det er også super populært hos de fleste piger. Det er ikke nødvendigvis så dyrt at købe selve dukkehuset, men de fleste løber op, når du også skal have alt inventaret til det. Men her kan du være kreativ og lave nogle af tingene selv. Du vil også ofte kunne finde gode tilbud på møblerne hen ad vejen, så hvis du køber huset nu, kan I hen ad vejen skaffe møblerne til det. Lundby er et kendt mærke indenfor dukkehuse, og de producerer også interiør til dem.

(dukkehus fra Lundby)

Til de små drenge

Beyblade er stadig populært blandt drengene. Du kan købe forskellige Beyblades, der har forskellige styrke, og så kan du købe en bane (Beystadium), hvor de spinnende Beyblades kan mødes og konkurrere mod hinanden. Nogle snurrer meget hurtigt, og andre er rigtig gode til at vælte sine modstandere. Spillet går ud på at få din Beyblade til at spinne længst tid.

(Beyblade legetøj)

For de drenge, der er  glade for at bygge, kan vi anbefale LEGO – den evige vinder. LEGO Star Wars Millenium Falcon er et must blandt de lidt større drenge, der har set Star Wars filmene, og som er klar på den store stjernekrig. LEGO City går aldrig af mode, for dem der synes, det er fascinerende at opbygge en by med brandstation, politistation, sygehus og meget mere. Hvis du har lidt større børn, kan du evt også prøve kræfter med Technic serien. Her kan du bygge dine egne maskiner, og få dem til at køre og alting. Det kræver tålmodighed og teknisk snilde, men for børnene, der er i besiddelse af det, er der tale om verdens bedste legetøj.

(LEGO Star Wars Millenium Falcon)

Trash Pack er en af de store nye samletrends i folkeskolerne. Du kan få rigtig mange forskellige figurer, og du køber dem i små beholdere. Beholderne kan stables, og du kan vælte stablen ved at kaste figurerne mod den. Derfor har legetøj fået det specielle navn. Selve figurerne hedder Trashies og ligner små uhyrer. Du kan også købe spil til figurerne, som er blevet rigtig populært især blandt drengene.

(Trashies)

Gaver til hele familien

Du kan også give gaver til børnene, der er med til at samle hele familien til timevis af god underholdning. Hvad med et spil Matador? Hele familien kan hygge sig sammen, og børnene lærer pengenes værd i spillet, samtidig med at de får øvelse i at tænke taktisk. Matador er en klassiker, der bør være i ethvert hjem. Hvis det almindelige Matador er for stor en mundfuld for de små, kan du købe en børnevenlig udgave, Matador Junior.

En anden klassiker er kortspillet UNO. Samtidig med at man har det sjovt, træner børnene tallenes værdi.

Og der findes en masse andre spil og former for underholdning for hele familien, som kan bidrage til, at I alle får nogle dejlige og uforglemmelige juledage.

Udgivet i Begivenheder, Hus & Have, Jul, Legetøj, Livsstil, Nyheder | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Vi anbefaler i biografen…

Det er lige årstiden for at gemme sig i biografens mørke og spise popcorn, mens det ene spændende eventyr efter det næste ruller over skærmen. Lige nu kan vi anbefale dig følgende film i biffen…

Skyfall – 007


Bonds loyalitet overfor sin chef M bliver sat på en alvorlig prøve i denne sidste nye film om agenten med licens til at dræbe. Vigtige begivenheder fra Ms fortid påvirker pludselig nutiden i en uventet retning. Det er som sædvanligt op til Bond og opspore og destruere truslen, da Mi6 kommer pludselig kommer under angreb. Det er igen Daniel Craig, der har rollen som Agent 007, og du finder blandt andre en stjerne som Ralph Fiennes på rollelisten.

Sinister


Ethan Hawke spiller krimiforfatteren Ellison, der jagter den gode historie til sin næste bog. Han flytter med sin familie ind i et hus, der gemmer på en forfærdelig hemmelighed. Ellison finder en kasse med filmstrimler oppe på husets loft, og indholdet på filmene afslører noget, der kan blive stof til den bedste bog, han nogensinde har skrevet. Filmstrimlerne viser nogle uhyggelige mord, det dog ikke er ligetil at finde en sammenhæng i bortset fra et symbol, der går igen. Hvad Ellison ikke er klar over er, hvor farlig en mission han har kastet sig ud i.

Keep the Lights On


Danske Thure Lindhardt spiller i dette drama den homoseksuelle dokumentarist Eric Rothman, der møder og forelsker sig i advokaten Paul Lucy, spillet af Zackary Booth. Eric får dog Paul til at vedkende sig sin seksualitet, og de begynder at opbygge et liv sammen. Der er dog et problem – Paul har et misbrug. Hvad der starter som hashrygning engang imellem, udvikler sig nu til et massivt misbrug for Paul, og Eric må kæmpe hårdt for at få deres liv til at hænge sammen.

Operation Argo


Operation Argo er en thriller, der er baseret på virkelige hændelser.

Den iranske revolution eskalerer i 1979, hvor vrede iranske demonstranter stormer den amerikanske ambassade i Teheran og tager 52 amerikanere som gidsler. 6 amerikanske diplomater når dog at slippe væk og søger tilflugt på den canadiske ambassade. Diplomaterne har brug for at komme så hurtigt som muligt ud af landet, og CIA specialist Tony Mendez (spillet af ben Affleck, der også er instruktør bag filmen) komme op med en risikabel plan, de skal følge for at slippe væk. De skal lade som om, de r et filmhold på rejse…

Og der er endnu flere fantastiske film i vente i bio mørket denne vinter, så du må endelig hanke op i familien, vennerne eller kæresten og komme afsted.

 

 

Udgivet i Livsstil, Nyheder | Tagget , | Skriv en kommentar

Se lyset og undgå vinterdepression

Mange af os synes, at vinteren kan være lang og hård at komme igennem, og vi ønsker, at det kunne være sommer altid. Imidlertid er det spild af tid at lade den kolde årstid påvirke humøret i negativ retning, da det betyder, at vi skal gå rundt og være små deprimeret halvdelen af vores liv. Det er derfor vigtigt, at vi i stedet fokuserer på det positive ved vinteren, og så snart du husker på, at vinter også betyder julehygge, lys i vinduerne, leg med ungerne i sneen, lækre varme gamle danske retter, nytårsaften og alt, hvad vi ellers ser frem til hvert eneste år, er det jo egentlig ikke så slemt.

Men nogle mennesker har det virkelig svært med den mørke tid… alene fordi den er mørk. Det er svært at komme ud af sengen om morgenen, og der er sort som natten, når du sidder i bilen eller på cyklen på vej til skole eller på arbejde… Og når du så endelig har fri, er det mørkt igen. For de værst ramte, er der sommetider tale om en mindre vinterdepression, hvor de fuldstændig glemmer, hvordan lyset ser ud.

Seasonal Affective Disorder (forkortet SAD) kan til forveksling minde om symptomerne på depression, og årsagen til, at denne lidelse kan opstå er, at hjernen ikke producerer nok serotonin og melatonin, som er vores glædehormoner. Disse kemiske stoffer produceres blandt andet oppe i hjernen, når øjnene modtager lys, og derfor kan mørke fremkalde dårligt humør. I de sværeste tilfælde af vinterdpression, er de ramte nødt til at tage antidepressiver for at komme gennem vinteren.

Hvis du er en af dem, der er disponibel for at udvikle en vinterdepression, bør du helt klart allerede nu begynde at overveje, hvordan din hjerne kan modtage lys i løbet af de mørke måneder. Lad os kalde det lys-terapi. Nogle vælger at gå i solarium, men det har en anden kedelig effekt, da det ikke er særlig sundt for din hud og øger din risiko for at udvikle hudkræft. Et godt alternativ er en kraftig full-spektrum lampe, der netop ikke udsender de skadelige UV stråler. Hvis du har sådan en lampe derhjemme, kan du hver dag få det lys, hjernen har brug for uden at skulle gøre dig de store anstrengelser for det.

Du kan også prøve en såkaldt daggrysimulator, der lyser op ved din seng om morgenen og på den måde, gør det lidt nemmere at stå ud af sengen. Simulatoren fungerer sådan, at den gradvist øger lyset i dit soveværelse i tidsrummet lige før, du skal vågne fuldstændig som når solen står op i sommermånederne.Ved at udsætte dig selv for dette lys, udsendes de vigtige kemiske stoffer i din hjerne, og du vil føle dig mere glad og ovenpå.

Der er mange producenter, der har udviklet SAD lyskasser og lamper, der har til formål at afhjælpe folk deres vinterdepression. Et eksempel på et af disse produkter er Philips Wake-Up Lights, som både fungerer som vækkeur, samtidig med at den som en anden solopgang stille og roligt udsender en skarpere lysstråle, og så er der også radio i. Lumie er et andet produkt med samme funktion, men du finder mange flere af dem på markedet, så det er bare med at finde den model, der bedst kan hjælpe dig og give dig en god start på dagen i den mørke tid.

 

Udgivet i Gadgets, Nyheder | Tagget , | Skriv en kommentar

Hvad ønsker teenagere sig til jul i år?

Det kan tids nok blive december, og så starter juleræset for alvor. Hvorfor ikke være i god tid og finde ud af  allerede nu, hvad dine børn skal have i julegave?

Vi har her nogle gode råd til dig, der har teenagere i huset…

iPad Mini

Den lille nye iPad er endnu ikke landet i danske butikker, men du kan forudbestille den og få den direkte sendt hjem til dig, så den ligger klar under træet den 24. Anmelderne er gået så langt som til at sige, at iPad Mini er den bedste iPad, Apple til dato har udviklet, og den lille, smarte tablet kan holdes i én hånd uden problemer og bruges som kamera og videokamera, samtidig med at den er verdens bedste underholdningskammerat. Med sikkerhed en gave enhver teenager vil blive glad for.

Den nye iPod Nano 7th Generation

Den er lille, den er lækker, den kommer i alle regnbuens farver, og så kan den spille musik, så fuglene synger. iPod Nano modellen har fra dag 1 været så populær, og man er nu i gang med den 7. generation af denne geniale og mobile lille mp3-afspiller. Også en udmærket gaveide…

Giv en oplevelse

Med et gavekort til en oplevelse, kan du give din teenagesøn eller datter alt fra en middag på deres yndlingsrestaurant, billetter til biografen, undervisning i mavedans, en ansigtsbehandling, en rundflyvning over en af de danske byer og meget meget andet. Fed gave, ik?

Computerspil

Assassin´s Creed 3, FIFA 13, Call of Duty: Black Ops 2 og New Super Mario Bros. U til den nye Wii U spillekonsol. Dette er bare nogle enkelte af de klassiske spiltitler, der kommer på markedet her I november, og som du kan nå at købe inden jul. Så skal du nok få ro i juledagene fra teenageren, der er godt begravet i sin virtuelle spilverden.

Tøj kan teenagere aldrig få for meget af

Hvis du går på jagt i Kelkoos tøj univers, vil du garanteret finde det helt rigtige til din teenager derhjemme. Mange unge er som bekendt meget optaget af, at tøjet har det rette mærke, og hvis det også er tilfældet hos jer, kan du søge efter et specifikt mærke i universerne. Bløde pakker går rent ind hos alle undtagen de yngste.

Duften er også vigtig

Lige så vigtigt som det er at gå i det rigtige tøj, er det vigtigt at dufte godt. Find den helt rigtige parfume til ham eller hende. Det er med garanti også en gave, der falder i god jord.

Vi håber, du finder de rette gaver til de unge derhjemme og ikke ramler ind i alt for meget jule-shopping-stress. Køb gaverne online og slip for at stå i kø i 100 år, når først december er over os!

Udgivet i Nyheder | Skriv en kommentar