Tyrkiet – landet hvor øst og vest mødes

Tyrkiet! 1500 kilometers kystlinje med smukkeste hvide strande, de krystalblå vand og intet mindre end 300 solskinsdage om året. Øst møder vest i dette betagende og moderne arabiske land, hvor levende basarer, ældgamle slotte og paladser, bjerge og fantastisk mad venter på dig. Tyrkiet har det hele, og det er ikke uden grund, at det er en yndet turistmagnet for folk fra hele verden.

 Mange siger, at en rejse til tyrkiet, er en rejse tilbage i tiden. Den gamle verden møder den moderne, og som en bro mellem Asien og Europa ligger Tyrkiet og har tydelige elementer af flere tider og flere kulturer. At Tyrkiet nok mere er mellemøstligt, end det er typisk asiasisk eller europæisk, er en kendsgerning, men det bærer stadig præg fra de mange forskellige kulturer, hvilket gør det til det farvestrålende land, det er.

Tag på eventyr i det favestrålende land

I forhold til at rejse til andre mellemøstlige arabiske lande, er det faktisk ret billigt at opleve noget af den samme magi i Tyrkiet. Glæd dig til at se de gamle storslående paladser, hvor sultaner har boet i århundreder, og lad de lokale fortælle dig de gamle historier om konger, kejsere og kampe. Men du kommer også til at opleve skyskrabere, der konstant skyder op i nye versioner i landets millionbyer, og på den måde bevæger du dig hele tiden mellem high tech og oldtid på mest fascinerende vis. Når du har fået nok af det ene, kan du hurtigt tye til det andet. Du har kun en flyvetur på ganske få timer foran dig, før du kommer til dette smukke og mageløse land, så det er bare med at få pakket kurfferten og booket billetten.

Istanbul – en sydende smeltedigel

(Istanbul, Udsigt over den ene bydel og Bosporus Strædet)

Hvis du skal tilbringe noget af din ferie i Istanbul, skal du både glæde dig og vær godt forberedt, for der kommer tryk på. Denne hektiske og livlige storby sover aldrig. Istanbul er spændende. Den er forførende, smuk og indtagende, men som en smuk kvinde, skal du også tage dig i agt for den. 12 millioner mennesker bor i byen, og på gader og stræder vrimler det med forretningsfolk, handlende, mødre, fædre, børn, direktører, arbejdere, svindlere, lommetyve, rigmænd, unge, gamle og det hele i en stor pærevælling.

Hvis man synes, København kan være hektisk, får man sin sag for i Istanbul. Udbyddet af seværdigheder og underholdning er uendeligt i denne smeltedigel af en by. Paladser, bazarer, moskeer på størrelse med slotte, de højlydte bønner der lyder over byen flere gange om dagen… det er spændende, det er anderledes og det er betagende. Du vil blive bombarderet med indtryk, som kun den mest mindeværdige ferie kan gøre det.

Og så må du ikke besøge Istanbul uden at sejle en tur på Bosporus Strædet, der deler byen i to dele; den asiasiske del og den europæiske del. Byen kan altså prale med at dens områder fordeler sig i to verdensdele, hvilket, man må sige, er lidt af en bedrift. Hvis du interesserer dig det mindste for arkitektur og byggekunst, må du heller ikke snyde dig selv for et besøg i Hagia Sophia, der er et af landets (og verdens) mest imponerende eksempler på byzantinsk byggekunst. Kirken blev opført i 537 e.v.t., og hver dag valgfarter tusindvis af turister til få at stjæle sig et glimt af den.

Tyrkiets kulinariske hemmeligheder

Det tyrkiske køkken er et af de mest mangfoldige i verden. Maden er rig på krydderier og søde overrraskelser (turkish delights eller baklava). Du har ikke smagt kebab kød, før du har prøvet det i Tyrkiet på en god restaurant. Her kan man virkelig finde ud af at tilberede det, som det fortjener. Og så skal du forkæle dig selv med en omgang meze, der er den tyriske pendant til det spanske tapas. En masse små retter serveres på et kæmpe fad, og så nyder du et glas lokal brændevin til… budding til hjertet.’

Det SKAL du opleve i Tyrkiet

Hvis du ikke har været en tur på stranden et sted ved den lange kyststrækning, er du gået glip af noget vigtigt i Tyrkiet. Du finder badebyer, der ligger som smukke små perler på en snor langs kysten og vælg gerne en af de små, hvor stemningen er hyggelig og afslappet, og hvor du har alle chancer for bare at læne dig tilbage og nyde livet og de smukke omgivelser. Men i de fleste af byerne er, vil der være gang i den i nattetimerne. Tyrkerne er livsglade mennesker, der elsker at feste og danse, til natten går på held, og de er imødekommende og tager vel imod alle, der ønsker at gøre aftenen uforglemmelig.

Er du dog slet ikke til fest og farver, kan vi anbefale dig byer som Kaleköy, Kekova og Kalkan, der ligger på Middelhavskysten. Her kan der slappes af for alle pengene uden, at unge festglade sjæler forstyrrer din nattero.

(Udsigt over havnen i Kalkan)

Hvis du ønsker at få dig en uforglemmelig kulturel oplevelse, kan vi anbefale dig at rejse til byen Iskendur, der ligger i det østlige Tyrkiet. Her vil du møde en massiv blanding af kulturer, religioner, sprog… ja alting. Også den antikke by, Efesus, er værd at aflægge et besøg. Den er en af de mest velbevarede antikke byer i hele Middelhavsområdet.

(Iskendur, Tyrkiet)

Marmara havet forbinder Sortehavet med Middelhavet, og ved kysten på dette sted finder du byen Iznik. De tyrkiske traditioner med håndværk, vinsmagning, handel med mere holdes i hævd he i byen, hvis strande også er ganske uforglemmelige. Også Izmir ved Middelhavskysten kan anbefales varmt. Her kan du slappe af og nyde det turkisblå vand, samtidig med at du får et indtryk af, hvordan Tyrkiet så ud engang.

(Arbejdende håndværker i Iznik)

Hvis du rejser rundt i Tyrkiet

Hvis du har planlagt at rejse rundt i landet, kan det bedst anbefales at tage bus. Bussystemet i Tyrkiet er moderne, hvorimod togene har rygte for at være langsomme. Det er også billigt, så du kommer langt for ganske få penge. Du kan også leje en bil i Tyrkiet, men du skal lige være klar over, at trafikken er noget mere hektisk end herhjemme, og færdselsreglerne aldeles mere løsslupne, end vi er vant til på de danske veje.

Rigtig god tur!

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>